Civilizační nemoci: Konečně lepší zprávy

Podle Českého statistického úřadu umíráme v ČR méně na nemoci oběhového systému a zhoubné novotvary. Rozdíly jsou sice malé, ale mohou svědčit o tom, že prevence a osvěta konečně nesou své ovoce!

V roce 2013 zemřelo v ČR nejvíce lidí na nemoci oběhového systému, což je chronická ischemická choroba srdeční, akutní infarkt myokardu, selhání srdce, mozkový infarkt, cévní mozková příhoda, ateroskleróza a jiná cévní onemocnění mozku. Podle standardizovaných ukazatelů to bylo 47 % všech zemřelých, o 2 % méně než v roce 2012. Pokles ČSÚ zaznamenal i v případě úmrtí v důsledku zhoubných novotvarů, z 25,3 % v roce 2012 na 25 % v roce 2013.

„Bohužel se nejedná o úbytek počtu onemocnění, ale pokud lidé přijdou na vyšetření včas, mnohonásobně se jim zvyšují šance na uzdravení či zlepšení kvality života,“ uvádí Ing. Lenka Nováková, zástupkyně ústavu Zdravotní gramotnost národa. „Úmrtí ubývá díky screeningu, novým léčebným postupům a včasným záchytem pomocí laboratorních testů. Proto je velmi důležité neustále lidi vzdělávat a seznamovat je s nezbytností prevence. Motto „Zdraví máte ve svých rukou“ plně vystihuje poslání nově vznikajícího ústavu Zdravotní gramotnost národa, který chce pomoci lidem nacházet a využívat informace o zdraví a tím posílit jejich vliv na své vlastní zdraví,“ dodává Ing. Nováková.

Rada na závěr

„Na testy choďte i v průběhu cíleného snižování hladiny cholesterolu, protože jeho příliš nízké hodnoty nejsou žádoucí. Chcete-li vědět víc o HDL a LDL cholesterolu, podívejte se na www.laboratornitesty.cz. Najdete tam, proč se máte nechat vyšetřit, co se vyšetřuje a co výsledek testu znamená. Informace o testu na LDL-cholesterol najdete na www.labtestsonline.cz/tests/LDL.html“.

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.