Magazín 1/2016

Editorial

Vážení a milí, vše nějak začíná a Vy dostáváte do rukou první vydání CZEDMA magazínu, časopisu České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Jak a proč vlastně vznikl tento magazín?

ROZHOVOR s prof. MUDr. Jaroslavem Rackem, DrSc.

Přečtěte si zajímavý rozhovor s vedoucím Ústavu lékařské chemie a biochemie LF UK a FN v Plzni.

Laboratorní vyšetření: Web osvětlí, jak se vyznat ve výsledcích laboratorních vyšetření

Praha – Vyznat se ve výsledcích laboratorních vyšetření a porozumět jim pomáhá laické veřejnosti projekt LabTestsOnline. Vznikl v roce 2001 v USA, nyní působí v 17 zemích. Česká verze webu funguje od roku 2008, jejím garantem je přednosta Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky, příští rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima.

Laboratorní vyšetření: Chcete rozumět svému lékaři?

Odcházíte od lékaře s výsledky svého vyšetření a připadá vám, že vlastně nevíte, co vám je. Lékař vám vše vysvětlil, v tom lepším případě, ale informací bylo příliš. Zabouchli jste dveře ordinace a polovinu z nich jste zapomněli a tu druhou potřebujete objasnit. Co teď?

Laboratorní vyšetření: Jak se vyznat v laboratorních vyšetřeních

Lékař vás poslal na odběry krve, nebo právě držíte výsledky vyšetření a z těch všech zkratek se vám točí hlava. Co teď? Pokud chcete rozumět, ptejte se! Ptejte se všude tam, kde získáte odborné informace, které nebudou zkresleny komerčními zájmy farmaceutických fi rem. Jednou z možností je mezinárodní zdravotnický portál LabTestsOnline, jehož česká verze pomáhá již 7. rokem českým pacientům i lékařům.

Laboratorní vyšetření: Vybíráme z médií...

Podívejte se na přehled dalších článků s hlavním tématem laboratorní vyšetření, které byly publikované v elektronických a tištěných médiích.

Civilizační nemoci: Myslíte si, že se žen infarkt netýká?

Kolik znáte ve svém okolí žen, které zemřely na infarkt? Možná že žádnou. Ale jak je to možné, když statistiky uvádějí, že v České republice v roce 2012 zemřelo na nemoci oběhové soustavy 53,8 % žen oproti 44,3 % mužů? A zároveň je tento zdravotní problém v současné době nejčastější příčinou úmrtí u žen. Nikoliv tedy zhoubné novotvary, jako je třeba rakovina prsu. Právě tento utkvělý názor může být tou příčinou. Ženy první příznaky přehlížejí, mnohdy je ani nerozpoznají, starají se víc o rodinu než o sebe a myslí si „Vždyť mě se to netýká.“

Civilizační nemoci: Psalo se v médiích...

O civilizačních nemocech se píše celá řada populárně naučných článků. Podívejme se alespoň na pár z nich...

Civilizační nemoci: Můj kamarád je nezodpovědný diabetik. A co ten váš?

Žádná červená knihovna, ale realita. Ani jsem to nevěděla, až jednou při dlouhém výletě do hor zkolaboval. Zbledl, začal se potit a třásly se mu neuvěřitelně ruce. Když po mně chtěl rychle cukr nebo nějakou čokoládu, pochopila jsem. Pavel je diabetik.

Civilizační nemoci: Konečně lepší zprávy

Podle Českého statistického úřadu umíráme v ČR méně na nemoci oběhového systému a zhoubné novotvary. Rozdíly jsou sice malé, ale mohou svědčit o tom, že prevence a osvěta konečně nesou své ovoce!

Onemocnění štítné žlázy: Chcete ovlivnit IQ svého dítěte?

Nechte si vyšetřit štítnou žlázu! Toužíte otěhotnět nebo jste čerstvě těhotná. Moc se na miminko těšíte a přejete si, aby bylo inteligentní po vás a nejlépe ještě inteligentnější. Víte, že to opravdu můžete ovlivnit ještě před jeho narozením? Musíte však jednat okamžitě!

Onemocnění štítné žlázy: Proběhlo tiskem...

Co ohrožuje plod v těhotenství: štítná žláza, cukrovka a preeklampsie... Nemocná štítná žláza nebolí, ale...

Onemocnění štítné žlázy: Únava nemusí být jen z přepracovanosti

„Já jsem tak strašně unavená!“ slyším skoro obden od maminky mého manžela (slovo tchýně nepoužívám, protože ji mám ráda). Když byly děti malé, vždy mi ochotně pomáhala a hlídání o víkendech nebyl nikdy žádný problém. Ale slovo únava jsem od ní nikdy neslyšela. Úžasnou energii jsem Tamarce mohla závidět.

Onkologická onemocnění: Vyhnout se biopsii prostaty

Karcinom prostaty patří k nejčastějším zhoubným onemocněním u mužů. Je jednou z nejčastějších příčin úmrtí, zejména u mužů ve věku nad 50 let.

Onkologická onemocnění: Psalo se o rakovině děložního čípku a o biopsii prostaty...

Články o onkologických onemocněních patří z hlediska čtenosti a jejich celkovému vyhledávání čtenáři mezi nejvýznamnější. Podívejte se na pár z nich, k jejichž vzniku jsme přispěli...

Onkologická onemocnění: Další smrtelná rána rakovině děložního čípku

Test HPV DNA odhalí DNA papillomaviru(HPV) ve vzorku buněk z děložního čípku ještě předtím, než dojde v buňkách děložního čípku k nějaké změně. Tedy ještě dřív než v současné době primárně prováděný cytologický stěr. Proto společnost FDA doporučila v USA tento test jako první volbu v prevenci rakoviny děložního čípku!

Onkologická onemocnění: Proč nejít na preventivní gynekologickou prohlídku

„Nemám na to čas“ „Je to tak nepříjemné“„Musím si nejdřív najít nového lékaře“ Víte, na co skutečně nemáte čas? Na operaci a chemoterapii. Víte, co je skutečně nepříjemné? Centrální katétr. Víte, jakého lékaře budete skutečně hledat? Onkologa.

Onkologická onemocnění: Znalost hladiny pro-PSA ke snížení biopsií prostaty

Karcinom prostaty patří k nejčastějším zhoubným onemocněním u mužů, a také je jednou z nejčastějších příčin úmrtí, zejména u mužů ve věku nad 50 let. Existují ovšem také benigní onemocnění prostaty jako je hyperplazie prostaty, přičemž obtíže způsobované prostatou zvětšenou v důsledku nezhoubné hyperplazie či karcinomu jsou pociťovány stejně. K posouzení typu onemocnění a jeho rizik je třeba vhodně využít všech dostupných diagnostických metod.

ROZHOVOR s RNDr. Jaroslavem Louckým - předseda PRIVALAB

RNDr. Jaroslav Loucký je předsedou sdružení privátních diagnostických laboratoří PRIVALAB. Poprosili jsme ho o rozhovor, ve kterém se s námi podělil o své postřehy, názory a vyložení současného stavu ekonomiky privátních laboratoří v České republice.

Pohlavní nemoci: Léto ve víru sexu? Těšíte se?

Nabízí se i otázka „Bojíte se?“ Než se vrhnete do víru zábavy, nabízíme jedno malé zamyšlení.

Pohlavní nemoci: Zprávy z médií...

Aby sexuální hrátky neměly dohru u lékaře...

Další/Ostatní zprávy z tisku o...

... enzymech, chřipce...

Zdravotní gramotnost národa

Rozumět svému lékaři, chápat výsledky testů, jednoduše vyhledávat informace o zdraví, pochopit je a umět je využít ke zlepšení svého zdraví. To je přání snad každého člověka.

Zdravotní gramotnost národa: Shrnutí akčního plánu Ministerstva zdravotnictví č. 12 – Zdraví 2020

Akční plán rozvoje zdravotní gramotnosti je nástrojem realizace programu Zdraví 2020 v České republice a východiskem Národního plánu rozvoje zdravotní gramotnosti.

Zdravotní gramotnost národa: LabTestsOnline.cz

LabTestsOnline.cz – webový portál určený ke komplexní informaci o jednotlivých laboratorních vyšetřeních, o testech pomocí diagnostiky in vitro.

ROZHOVOR s předsedou CZEDMA: Ing. Petr Šmídl, CSc.

Petr Šmídl se od počátku CZEDMA věnuje převážně problematice předpisů a norem, tedy legislativy, a dále technickým otázkám a činí tak i nadále. Položili jsme mu pár otázek, jimiž přiblížil svoje aktivity a zároveň činnost CZEDMA celkově.

FAQ: Vybrané otázky a odpovědi

Připravili jsme výběr otázek, které pokládají lidé prostřednictvím stránek LabTestsOnline.cz a odpovídá jim na ně prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc. - vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie LF UK a FN v Plzni...

ROZHOVOR s profesorem Jaroslavem Rackem z LN: Obecný test na rakovinu neexistuje

Rozhovor Marcely Alföldi Šperkerové v Lidových novinách s profesorem Jaroslavem Rackem...

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.