FAQ: Vybrané otázky a odpovědi

Na otázky z portálu LabTestsOnline.cz odpovídá prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc. – vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie LF UK a FN v Plzni...

Alergie – testy

Dobrý den, je možné si udělat testy na alergii jako samoplátce? Jaká je jejich cena?

Nejspíše se jedná o stanovení specifického IgE, tedy protilátky, která se vytváří při styku s určitým alergenem a spouští řetěz reakcí, které známe jako alergii. Cena vyšetření je asi 920 Kč (podle sazebníku VZP); provádí ho všechna oddělení imunologie a alergologie a řada nestátních laboratoří. Je-li však vyšetření indikováno lékařem při důvodném podezření na určitý typ alergie, hradí ho pojišťovna.

ALT, AST

Dobrý den, mám hodnoty ALT 1,9 a AST 0,88. Jsou to údajně mírně zvýšené hodnoty. Co tyto hodnoty ukazují, jaké opatření musím učinit ke zlepšení hodnot? Děkuji.

Hodnota obou vyšetření je jen mírně zvýšená (AST se považuje u mužů za normální přibližně do 0,8 ukat/l, ALT do 1,0 ukat/l). Podle poměru obou vyšetření je nejpravděpodobnější příčinou zvýšení mírné poškození jaterní buňky. Důvodů může být celá řada, od prodělaného horečnatého onemocnění, toxického působení léků až po zvýšené ukládání tuku do jaterních buněk např. u obézních osob. Bylo by vhodné vyšetření zkontrolovat, doplnit anamnézu (tedy prodělaná onemocnění, užívané léky, event. potíže) a další vyšetření, která by mohla blíže určit event. jaterní onemocnění (bilirubin, další enzymy jako ALP, GGT); v případě přetrvávání nálezu přidat sonografi cké vyšetření jater (ultrazvuk).

Antigen CA 19-9

Dobrý den, moje babička měla déle trvající bolesti břicha a podstoupila vyšetření ultrazvukem a endoskopické vyšetření žaludku (před 2 lety měla žaludeční vřed). Nyní vše v pořádku, krevní testy také, až na zvýšenou hodnotu CA 19-9. Měla 39,5 kU/l. Může už tato hodnota znamenat nějaké nádorové onemocnění, když vše  ostatní bylo v pořádku? Měla by podstoupit ještě další vyšetření?

Antigen CA 19-9 je – jako většina tzv. tumorových markerů – nespecifický. Kromě nádorů trávicího traktu (žaludek, pankreas, tlusté střevo aj.) může být zvýšen i u nádorů jiných orgánů, ale i u nezhoubných onemocnění, jako je zánět žaludku, jater apod. Proto bych doporučil vyšetření s odstupem 1–2 měsíců zopakovat a postupovat podle výsledku. Při nezhoubné afekci nebude hodnota dále růst, může dokonce klesnout v závislosti na aktivitě choroby.

ASC-US opakovane (2x) II-III

Dobrý deň, mám 31 rokov, doteraz som nemala žiadne gynekologické problémy. V októbri na bežnej preventívnej prehliadke mi bola odobraná cytológia (liquid base cytológia) a výsledok bol ASC-US bol II-III. Cytológia bola opakovaná 14.7.2015 a výsledok bol znova II-III. NILM bol negatívny. Súčasne mi boli robené testy na zápal, chlamýdie a ostatné patogény. Všetko negatívne. Čo môže znamenať takýto výsledok testov? Mám sa niečoho obávať? Aký bude ďalší pravdepodobný postup? Sú nejaké štatistiky týkajúce sa takýchto prípadov? Lekárka dnes vzorku dala typizovať. Je ešte vhodná k ďalšiemu testovaniu? Ďakujem vopred za Vašu odpoveď.

Váš dotaz jsem konzultoval s přednostou gynekologicko- -porodnické kliniky LF UK a FN v Plzni doc. MUDr. Zdeňkem Novotným, CSc. V otázce nejsou všechna potřebná data, zřejmě je i nález chybně interpretován. ASC-US znamená přítomnost atypických dlaždicových buněk nejasného významu (atypical squamous cells of undetermined significance). Je nutné zkontrolovat nález za 3-6 měsíců, u žen nad 30 let event. doplnit HPV testaci. NILM naopak znamená normální, benigní nález, bez přítomnosti neoplastických intraepiteliálních změn. K posouzení stavu je nutné znát i kolposkopický nález, ten neuvádíte. Čili ASC-US je na začátku tzv. předrakovinných změn dlaždicového epitelu a může si při dalším vývoji či přetrvávání případně vyžádat i bioptické ověření nálezu – konizace. Co myslíte typizováním vzorku nevím, možná si lékařka vyžádala právě HPV typizaci (testaci).

Biliburin

Hladina bilirubinu 55, konj. bil. 11, velká únava, žluté zabarvení kůže, časté bolesti břicha, častá
stolice i v souvislosti s psychickou zátěží. Pokud se objeví potřeba, hned musím.

Z uvedených výsledků (stanovení celkového a konjugovaného bilirubinu) a vašich potíží lze těžko dělat závěr. Bylo by třeba znát i aktivitu jaterních enzymů, možná i sonografické vyšetření jater a další vyšetření, ordinovaná na základě výsledků výše uvedených vyšetření. Vyšetření by měl zajistit váš praktický lékař. I když se potíže objevují po psychické zátěži, je třeba objasnit příčinu zvýšené hodnoty bilirubinu – ty se jen psychickou zátěží vysvětlit nedají.

CA 125 – laboratorní test

Dobrý den, chci se zeptat moje maminka (68) má karcinom ovária s metastázami v břišní dutině. Kde a u koho (gyn. nebo obvod.) si mám nechat udělat preventivní testy CA125, BRCA- 1 a BRCA-2. Od jakého věku se mají nechat testovat moje dcery?

Na prevenci na gynekologii chodím 1x ročně. Laboratorní test CA 125 je pozitivní u nemocných s karcinomem ovaria, ale není pro uvedené onemocnění absolutně specifický a navíc nebývá zjištěný včas, tedy v počátečních stádiích onemocnění. Proto se nehodí pro vyhledávání a včasný záchyt karcinomu ovaria, ale spíše pro kontrolu průběhu a léčby již diagnostikovaného onemocnění. Naproti tomu testy BRCA-1 a BRCA-2 ukazují na přítomnost dědičně zvýšeného rizika rozvoje karcinomu prsu a ovaria. Tyto geny získá člověk od svých rodičů a má je tedy po celý život. Nezáleží proto na tom, kdy si je nechá vyšetřit. Vyšetření provádějí příslušná oddělení (ústavy) lékařské genetiky; informaci o nich by vám měl poskytnout váš gynekolog. Jestliže ve vaší rodině má karcinom uvedené lokalizace jen maminka a nikdo jiný, bude nejspíše vyšetření negativní – s jistotou se to však samozřejmě říci nedá.

CEA vyšetření

Dle preventivního onkologického vyšetření mám zvýšenou hladinu CEA na hodnotu 7,31. Lékař mi sdělil, že se může jednat jen o zánět v břišní dutině, nikoli o nádor.

Hodnota CEA je skutečně mírně zvýšená; jedná se však o vyšetření nespecifické – zvýšenou koncentraci nacházíme u celé řady benigních onemocnění, vyšší hodnotu mívají i kuřáci, až do 10 ug/l. Z těchto důvodů se vyšetření neprovádí jako screening nádorového onemocnění, ale spíše jako kontrola úspěšnosti léčby u již zjištěného nádoru.

Celkový obraz krve

Dobrý den, dnes mi u praktické doktorky bylo řečeno, že se celkový obraz krve nedělá (jde mi především o zjištění vitamínů, minerálů a ostatních věcí, co by mi mohly chybět). Na internetu jsem se ovšem dočetla, že to jde. Provádíte ho i vy? Popřípadě nevíte, kde by takový test udělali?

Celkový obraz krve je termín poněkud mlhavý a nevím, co si pod ním představit. Vyšetřovat hladinu vitamínů a minerálů, pokud nejsou k tomu důvody (člověk má potíže, trpí poruchou vstřebávání živin např. při střevních zánětech apod.), nemá význam. Snad jedině by se mohl stanovit vitamín D a v případě potřeby ho suplementovat (kapky Vigantol). O screeningu nejčastějších závažných onemocnění se dočtete na stránkách www.laboratornitesty.cz v sekci Screening. Jinými slovy, vaše praktická lékařka měla pravdu.

D-dimery

Dobrý den, v lednu jsem prodělala trombózu. Nyní mi brali krev a hodnota d-dimeru je prý 0.37. Je to skutečně dobré, jak říká pan doktor? Léky už žádné na ředění krve neberu, od 3. 6. je tedy vše v pořádku a nemusím už být hlídaná odběrem krve?

Hodnota D-dimerů, kterou uvádíte, je skutečně normální. D-dimery ukazují, že v organismu před krátkou dobou došlo ke srážení krve (trombóza, embolie apod.). Pokud vám však ordinovali antikoagulační léčbu (pro snížení pohotovosti ke srážení krve, aby se trombóza neopakovala), tato léčba je kontrolována jinak. Nejobvyklejším lékem je warfarin, jeho účinnost se kontroluje sledováním protrombinového času; výsledky se obvykle vydávají jako tzv. INR (international normalised ratio), aby byly srovnatelné ve všech laboratořích.

Jinak od ledna jsem užívala warfarin, jak píšete, ale po každotýdenních kontrolách 5 týdnů se zjistilo, že mi warfarin nezabírá. Dostala jsem následně Xarelto, které jsem již užívala 3 měsíce. Ale bohužel v době užívání Xarelta před koncem dobrání léků jsem otěhotněla, proto jsem se musela podrobit miniinterrupci. Myslíte, že skutečně tyto léky mohou ovlivnit zdraví dítěte jako warfarin?

Přípravek warfarin působí jako antagonista vitamínu K – člověk pak nedovede využít vitamín K, který potřebujeme pro tvorbu aktivních koagulačních faktorů. Naproti tomu Xarelto je přímým inhibitorem koagulačního faktoru Xa, přerušuje tedy vlastní proces srážení. Oba se nesmějí užívat v těhotenství, důvodem je zejména zvýšené riziko krvácení, a to u plodu. Z tohoto důvodu nemohou být žádná takto účinná antikoagulanci v těhotenství podávána.

Cholesterol

Dobrý den, může zvýšit hladinu cholesterolu pupalkový olej v tobolkách s vitamínem E?

V rostlinných produktech není obsažen cholesterol, proto nemůže pupalkový olej s vitamínem E jeho hladinu v krvi zvýšit. Neudělá to ani jiným mechanismem (např. ovlivněním metabolismu cholesterolu).

Mohla bych se ještě zeptat, jestli Vy sám souhlasíte s maximální hodnotou špatného cholesterolu do 3? Slyšela jsem názor, že limity hodnot cholesterolu by se měly navýšit, protože jsou zbytečně vysoké.

Hodnota LDL-cholesterolu („špatného“ cholesterolu) 3 mmol/l se nejspíše nebude zvyšovat, platí, že čím nižší, tím lepší. Ostatně i ty 3 mmol/l jsou dány jen dohodou a neplatí, že pod 3 by bylo riziko nízké, nad 3 vysoké – riziko roste plynule. Záleží i na dalších rizikových faktorech a měla by se ovlivňovat
všechna rizika, která se ovlivnit dají (diabetes, nadváha, hypertenze, kouření …). Někdy se místo LDL-cholesterolu stanovuje tzv. non-HDL cholesterol, protože riziko představují i vyšší hodnoty částic známých jako VLDL (lipoproteiny o velmi nízké hustotě). Konečně závisí na tom, zda se jedná o prevenci primární (člověk je klinicky zdravý) nebo sekundární (už prodělal např. infarkt myokardu či jinou cévní příhodu); u sekundární prevence jsou cílové hodnoty celkového i LDL-cholesterolu nižší.

Jaterní testy

Již delší dobu mám zvýšené jaterní testy a to AST 0,85, ALT 1,55 a GGT 6,97. Jelikož se s tímto problémem potýkám delší dobu, cca 2 roky, i když jsem nepil žádný alkohol, tak i při opakovaném odběru se hodnota GGT snížila jen nepatrně. Moje doktorka mi pořád říká, že nesmím pít, a tak nepiji a hodnoty jsou pořád stejné. Myslím si, že pes je zakopaný úplně někde jinde. Neberu ani žádné léky a nevím si už rady. Jen mě uráží, že ze mě dělají alkoholika, místo aby mě nechalihloubkově vyšetřit. Nemyslíte?

Hodnoty AST a ALT máte zvýšeny jen mírně, o něco výrazněji je zvýšená aktivita GGT, výsledky dalších metod, mající vztah k játrům, neuvádíte. Nevím, jak jste na tom s váhou, resp. body mass indexem: podobné nálezy vidíme u lidí s nadváhou a jsou způsobeny ukládáním tuku v játrech (steatózou jater). V každém případě by bylo vhodné kromě laboratorních vyšetření doplnit i sonografi cké vyšetření jater (ultrazvukem), podle jeho výsledku event. i další zobrazovací metodou.

Kyselina močová

Jaká je správná hodnota kyseliny močové – mám 435.

Koncentrace kyseliny močové v krevním séru u žen by měla být do 360 μmol/l; hodnota, kterou uvádíte je tedy již zvýšená. Příčin může být více, ať už zvýšenátvorba kyseliny močové či její snížené vylučování. Obraťte se na vašeho praktického lékaře, který zná váš zdravotní stav a měl by tedy zjistit příčinu.

Laboratorní vyšetření

Mohu si sama dojít do laboratoře a nechat si udělat test? A kolik to stojí? Nebo musím mít doporučení od lékaře?

Pokud vaše laboratorní vyšetření ordinuje váš praktický lékař nebo lékař-specialista, pošle vás i do patřičné laboratoře na odběr nebo vám odeberou krev přímo v jeho ordinaci. Vyšetření pak hradí vaše zdravotní pojišťovna. Máte samozřejmě možnost požádat o provedení vyšetření sama; provést odběr krve a následně i laboratorní vyšetření může celá řada laboratoří, obvykle nestátních. Jejich seznam k dispozici není, mohl by však poradit příslušný krajský expert podle vašeho bydliště. Seznam expertů v klinické biochemii najdete na adrese http://www.cskb.cz/cskb.php?pg=spolecnost--regionalni-odbornici-konzultanti Počítejte s tím, že si vyšetření budete hradit sama. Cena se odvozuje od seznamu zdravotních výkonů, kde jsou uvedeny body. Obvykle se účtuje 1 Kč za bod.

Marker NT pro BNP

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, pacient 82 ročný má markér NT-proBNP 3083.00 ng/l, čo presne to znamená.

NT-proBNP nebo BNP se stanovují v krvi pacientů, kde je podezření na srdeční slabost nebo přetížení srdce. Tedy např. u nemocných, které trápí dušnost, aby se odlišil její původ v onemocnění plic a při selhání srdce. U NT-pro BNP je horní hranice normálních hodnot asi 125 ng/l, vámi uvedená hodnota je tedy značně zvýšená. Svědčí o přetížení srdce nebo selhávání srdce pacienta.

MSRA screening

Dobrý den, potřebuji na vyšetření žádanku od ošetřujícího lékaře nebo se mohu sám objednat, případně do kterého odběrního místa?

Pokud je vyšetření na přítomnost methicilin rezistentního zlatého stafylokoka (MRSA) indikováno, napíše vám žádanku praktický lékař a vyšetření hradí pojišťovna. V případě, že není jasný důvod (máte sám jen podezření apod.), vyšetření budete muset hradit. Doporučuji kontaktovat mikrobiologické oddělení zdravotního ústavu podle místa bydliště (mělo by být v okresních a samozřejmě krajských městech).

Prostata

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně naměřené hodnoty PSA mého otce věk 61. Při první kontrole bylo naměřeno S-PSA – 7,086 a FPSA 2.04, po následné kontrole bylo naměřeno S-PSA 11,98 ug/l. Může se jednat o rakovinu prostaty?

Hodnota celkového PSA je zvýšená a má rostoucí tendenci (bohužel nevím, jaký čas uběhl mezi oběma náběry). Hodnota PSA se může zvyšovat i při zánětu prostaty a roste s věkem (u muže ve věku 60–69 let by měla být do 4,5 ug/l, mezi 70–79 lety věku do 6,5 ug/l, u starších ještě vyšší. Poměr volný PSA/celkový PSA je asi 0,29 (29 %), což je docela dobré – u rakoviny prostaty bývá většinou podíl PSA nižší. Doporučuji ještě jeden odběr s odstupem několika měsíců a nebude-li hodnota nižší, vyšetření urologem (včetně sonografi e a event. biopsie prostaty).

Stopové prvky – test

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli provádí nějaká laboratoř v Brně testy na stopové prvky a zda je možné si tento test uhradit soukromě a případně kolik stojí? Předem děkuji za odpověď.

Široké spektrum stopových prvků stanovuje Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Brno (Bohunice). Vedoucím oddělení je doc. Dastych, obraťte se prosím na něj. Jeho e-mailová adresa je: mdast@fnbrno.cz

Štítná žláza

Dobrý den, dnes mi od lékaře přišly výsledky krve, které ukazují hodnoty ... DHEAS – 14,91 a TSH – 0,168 (zítra mě čeká magnetická resonance nadledvin) jinak beru Euthyrox 50. Na co přesně se můžu připravit?

Obávám se, že vás nebudu moci uspokojit. Pro zhodnocení uvedeného nálezu je třeba znát výsledky vlastních hormonů štítné žlázy a jiných než laboratorních vyšetření (např. sonografi e). Také neznám důvody, proč vám vyšetření ordinovali. Tak snad jen toto: TSH (thyreotropin) je hormon řídicí funkci štítné žlázy; hodnota, kterou uvádíte, je snížená – je-li to předávkováním léku, který užíváte, těžko posoudím. Co se týká DHEAS (dehydroepiandrosteronsulfát), jedná se o hormon produkovaný v kůře nadledvin; vaše hodnota je zvýšená, příčin však může být více a jistě na ně bude endokrinolog myslet – vyšetření nadledvin magnetickou rezonancí již máte za sebou, další event. naordinuje podle jeho výsledku.

Tg hodnota

Dobrý den, co znamená kolísání hodnoty Tg? Před rokem 0,2, po půl roce 0 a nyní 0,4? Odstranění žlázy před 2 roky.

Kolísání je v podstatě v rámci laboratorní chyby, hodnoty do 2 ug/l se považují za normální resp. negativní. Thyreoglobulin

Chcem sa opytat, ci je to velmi vysoka hodnota thyreoglobulinu 225, vo stvortok ma caka operacia v Ruzomberku, urobila sa mi cysta okolo stitnej zlazy a velmi sa bojim ako to dopadne. Moja hodnota toho thyreoglobulinu je 225 a mam strach ci to bude vsetko v poriadku. Mam male deticky a velmi sa bojim, aby to nebolo nieco vaznejsie.

Stanovení thyreoglobulinu se obvykle provádí po odstranění štítné žlázy (např. pro nádorové
onemocnění). Jeho nulová hodnota ukazuje, že veškerá tkáň štítné žlázy byla odstraněna. Nevím tedy, proč vám stanovení bylo provedeno ještě před operací. I když normální hodnoty bývají do 70 ug/l, toto číslo samotné nic neřekne, rozhodně ne o podstatě cysty. V každém případě nemějte obavy, cysta ještě neznamená nádor, a i kdyby se o nádor jednalo, dá se léčit. Až budete mít operaci za sebou, dejte mi vědět, jak vše dopadlo. Držím palce!

Hladina lithia

Našli mi hladinu lithia v krvi 0,1 mmol/l. Jak výsledek hodnotit? Je třeba tento prvek suplementovat?

Nevím, proč vám hladinu lithia měřili. Lithium není biogenní prvek, tj. náš organismus ho nepotřebuje – v těle se normálně nenachází. Užívá se jen v psychiatrii při léčbě bipolární poruchy (dříve manicko-depresivní psychózy), ale to není váš případ. Hodnota 0,1 mmol/l vás nemůže ohrozit, můžeme ji v rámci chyby považovat vlastně za nulovou; divím se vůbec, že vám někdo hladinu lithia měřil. Suplementace samozřejmě nepřipadáv úvahu – lithium nejenže naše tělo nepotřebuje, ale ve vyšších koncentracích je toxické a můževážně poškodit ledviny.

Veganství a urea

Dobrý den, je mi 15 let a jsem už 4 měsíce veganka. Byla jsem na odběru krve. Vše jsem měla v pořádku, až na hladinu urey, která byla nízká (1,45 mmol/l). Proto bych se chtěla zeptat, proč bych hladinu urey měla zvýšit, jak bych hladinu měla zvýšit a jestli mi hrozí nějaké nebezpečí a jaké? Jaký má negativní dopad nízká hladina urey na můj organismus?

Hladina močoviny 1,45 mmol/l je ve vašem věku normální a určitě se nemáte čeho bát. Není potřeba si nějak uměle hladinu močoviny zvyšovat – je to normální produkt metabolismu dusíku aminokyselin a nízká hladina svědčí o tom, že se vám bílkoviny nadměrně neodbourávají. Asi vás nemusím upozorňovat, že vegani mohou mít nedostatek některých důležitých látek v potravě – je to především vitamín B12, může to být i vápník. Kvalitnější bílkoviny rostlinného původu jsou hlavně v luštěninách. V každém případě nebude od věci, když si občas necháte provést laboratorní vyšetření s ohledem na výše uvedené parametry.

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.