Laboratorní vyšetření: Chcete rozumět svému lékaři?

Odcházíte od lékaře s výsledky svého vyšetření a připadá vám, že vlastně nevíte, co vám je. Lékař vám vše vysvětlil, v tom lepším případě, ale informací bylo příliš. Zabouchli jste dveře ordinace a polovinu z nich jste zapomněli a tu druhou potřebujete objasnit. Co teď?

Pokud chcete rozumět, ptejte se! Ptejte se všude tam, kde získáte odborné informace, které nebudou zkresleny komerčními zájmy farmaceutických firem. Pro tyto účely vznikl v roce 2001 mezinárodní zdravotnický portál LabTestsOnline, česká verze byla představena v roce 2008 a letos slaví již 6 let své existence.

Informace pro laickou i odbornou veřejnost o laboratorních vyšetřeních LabTestsOnline

Na webovém portálu www.laboratornitesty.cz (můžete použít i www.labtestsonline.cz) najdete odpovědi na otázky: Proč se nechat vyšetřit, jak se máte připravit na odběr, co je vyšetřováno, jak je vyšetření využíváno, co výsledek vyšetření znamená… Své místo zde mají i nejčastěji kladené otázky včetně odkazu na zdroj v literatuře, poslouží vám i slovník pojmů, abyste například lépe porozuměli slovu onkogen, narkolepsie nebo kreatin. V sekci screening se dozvíte o testech, které napomáhají odhalit onemocnění v jejich časných a většinou léčitelných stádiích. Získáte informace i o jednotlivých onemocněních.

Nerozumím, ale chci!

Pokud tedy jdete od lékaře s výsledky testů a varovně na vás bliká například zkratka TSH, podívejte se do sekce Seznam vyšetření, klikněte na TSH a rozbalí se vám velmi podrobné informace o tomto hormonu, jehož testování je první volbou pro posouzení činnosti štítné žlázy anebo příznaků její zvýšené či snížené funkce, atd.

Nekomerční a důvěryhodný

LabTestsOnline získal prestižní certifikát švýcarské společnosti HONcode, což pro laika znamená, že může informacím na těchto stránkách skutečně věřit. „Tento portál si klade za cíl informovat a vzdělávat širokou veřejnost a tím pomáhat s orientací ve složitém světě laboratorních testů. Lidé by své zdraví neměli podceňovat. Pokud se delší dobu necítí dobře, měli by navštívit lékaře a trvat na důkladném vyšetření. Samozřejmě každý člověk má právo zajistit si na vlastní náklady odběr krve i bez doporučení. Jen o této možnosti vědět…“ vysvětluje Lenka Nováková, členka mezinárodní koordinační komise LabTestsOnline.

Nováková ještě dodává: „LabTestsOnline rozhodně nemůže nahradit lékaře, ale může mu pomoci při péči o svého pacienta, tedy o vás. A to se mu, alespoň doufám, daří!“


PUBLIKOVÁNO:

Klinika zdraví.cz (17. 5. 2014)
http://www.klinikazdravi.cz/Novinky/Chcete-rozumet-svemu-lekari-319454
http://www.klinikazdravi.cz/Novinky/Chcete-ovlivnit-IQ-sveho-ditete-320128

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.