Laboratorní vyšetření: Jak se vyznat v laboratorních vyšetřeních

Informační web vám pomůže

Lékař vás poslal na odběry krve, nebo právě držíte výsledky vyšetření a z těch všech zkratek se vám točí hlava. Co teď? Pokud chcete rozumět, ptejte se! Ptejte se všude tam, kde získáte odborné informace, které nebudou zkresleny komerčními zájmy farmaceutických fi rem. Jednou z možností je mezinárodní zdravotnický portál LabTestsOnline, jehož česká verze pomáhá již 7. rokem českým pacientům i lékařům.

Proč se nechat vyšetřit

Na webovém portálu www.laboratornitesty.cz najdete odpovědi na otázky: Proč se nechat vyšetřit, jak se máte připravit na odběr, co je vyšetřováno, jak je vyšetření využíváno, co výsledek vyšetření znamená… Své místo zde mají i nejčastěji kladené otázky včetně odkazu na zdroj v literatuře, poslouží vám i slovník pojmů, abyste například lépe porozuměli slovu onkogen, narkolepsie nebo kreatin. Vám, kteří máte zájem o své zdraví či zdraví svých blízkých, je určena kapitola o screeningu v různých obdobích života. Můžete poslat dotaz lékaři, pomůže i abecedně řazený seznam jednotlivých onemocnění se srozumitelným vysvětlením.

Co výsledek vyšetření znamená

Pokud tedy jdete od lékaře s výsledky testů a mimo tzv. referenční meze vyčnívá například zkratka TSH, podívejte se do sekce Seznam vyšetření, klikněte na TSH a rozbalí se vám velmi podrobné informace o tomto hormonu, jehož testování je první volbou pro posouzení činnosti štítné žlázy anebo příznaků její zvýšené či snížené funkce, atd. „Projekt si klade za cíl informovat a vzdělávat širokou veřejnost a tím pomáhat s orientací ve složitém světě laboratorních testů. Lidé by své zdraví neměli podceňovat. Pokud se delší dobu necítí dobře, měli by navštívit lékaře a trvat na důkladném vyšetření,“ vysvětluje Lenka Nováková, členka mezinárodní koordinační komise LabTestsOnline.


Autor:
redakce

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.