Onemocnění štítné žlázy: Chcete ovlivnit IQ svého dítěte?

Nechte si vyšetřit štítnou žlázu! Rozhodnutí je na vás, ale mějte na paměti, že následky neponesete jen vy, ale i vaše dítě.

Toužíte otěhotnět nebo jste čerstvě těhotná. Moc se na miminko těšíte a přejete si, aby bylo inteligentní po vás a nejlépe ještě inteligentnější. Víte, že to opravdu můžete ovlivnit ještě před jeho narozením? Musíte však jednat okamžitě!

Co mám tedy dělat?

Především musíte být informovaná a vědět, že nižší inteligenci, hyperaktivitu, agresivitu a pozornost Vašeho dítěte ovlivňuje Vaše štítná žláza a případná porucha její funkčnosti. Proto byste se měla nechat vyšetřit, ideálně půl roku před otěhotněním nebo co nejdříve po otěhotnění. A pokud se již léčíte s dysfunkcí štítné žlázy, rozhodně byste neměla léčbu přerušovat a o další léčbě se informovat u svého endokrinologa. Ten vám obvykle doporučí zvýšení dávky léků a případně doplnění jódu v tabletách. V těhotenství totiž pracuje štítná žláza nejen pro vás, ale i pro správný vývoj nervové soustavy vašeho dítěte, což jí dá značně zabrat.

Co způsobuje štítná žláza?

„Nedostatečná produkce hormonu štítné žlázy (hypotyreóza) u matky vede k menšímu růstu a hyperaktivitě dítěte a kromě jiného až ke snížené inteligenci dítěte,“ říká doc. MUDr. Zdenka Límanová, CSc., z 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. „A nejsou to jen naše dohady, jsou to fakta potvrzená velkým množstvím zahraničních studií a samozřejmě praxí lékařů,“ dodává lékařka. Zvýšená funkce (hypertyreóza) může komplikovat průběh těhotenství, vyvolat předčasný porod s následnými komplikacemi pro matku i dítě.

Jak poznám, že se mám nechat vyšetřit?

Odhalit špatnou funkci štítné žlázy bez odběru krve je mnohdy nemožné. Při snížené funkci je žena unavená, ospalá, někdy přibírá na váze, má suchou pokožku… A takto se cítí velké množství žen a v těhotenství snad všechny. Dopady mírně snížené funkce štítné žlázy ženy obvykle ani nevnímají. „Proto s největší naléhavostí doporučujeme, aby si ženy ještě před otěhotněním, případně co nejdříve v 1. trimestru těhotenství nechaly vyšetřit štítnou žlázu. A pokud jim lékař odmítne napsat doporučení, ať neváhají a do laboratoře si zajdou samy. Zaplatí kolem 650 Kč a budou mít jistotu, že neohrozí správný vývoj svého dítěte a samozřejmě ani vlastní zdraví,“ důrazně radí paní docentka Límanová. Její slova doplňuje Ing. Drahomíra Springer, Ph.D. z Ústavu klinické biochemie VFN: „Ženě je odebrán vzorek krve a výsledek testu může mít už za jeden den. Léčba tak může být nasazena okamžitě, což je pro zdravý vývoj plodu stěžejní.“

Co se vyšetřuje?

TSH je testem první volby. Obvykle je v těhotenství ordinován současně s vyšetřením koncentrace volného tyroxinu (FT4) a protilátek proti štítné žláze TPOAb. TSH je hormon, produkovaný podvěskem mozkovým (hypofýzou) a je součástí zpětnovazebného systému, který udržuje v krvi stabilní množství hormonů štítné žlázy tyroxinu (T4)). Hormony štítné žlázy pomáhají kontrolovat využívání energetických zdrojů organismem a ovlivňují řadu klíčových pochodů v lidském těle. K objasnění příčiny hypotyreózy slouží vyšetření TPOAb . Pozitivita tohoto testu svědčí pro autoimunitní příčinu hypotyreózy. Viz www.laboratornitesty.cz.

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.