Onemocnění štítné žlázy: Únava nemusí být jen z přepracovanosti

„Já jsem tak strašně unavená!“ slyším skoro obden od maminky mého manžela (slovo tchýně nepoužívám, protože ji mám ráda). Když byly děti malé, vždy mi ochotně pomáhala a hlídání o víkendech nebyl nikdy žádný problém. Ale slovo únava jsem od ní nikdy neslyšela. Úžasnou energii jsem Tamarce mohla závidět.

Proto jsem si její únavy začala víc všímat. A kde jinde hledat informace než na internetu. Určitě máte i vy nějakou zkušenost s internetem. Hodiny brouzdání a čtení nejrůznějších nesmyslných diskuzí a rad, jak zahnat únavu nasekanou kopřivou smíchanou s rozdrobeným chlebem a pojídáním třikrát denně… Závěr mého pátrání byl jednoznačný. Tamarko, musíš jít k doktorce a ta tě musí poslat na krevní testy! A žádné výmluvy na práci a nedostatek času.

Po čase jsme se potkaly na obědě a bylo vše jasné. Tedy myslela jsem si, že je vše jasné. Ve výsledcích laboratorních testů varovně blikalo TSH, prý problém se štítnou žlázou. Tím však veškeré informace končily a začínalo „nejasno.“ Slova obvodní lékařky byla prý moc složitá a Tamarka nerozuměla, co její nemoc vlastně znamená. Nezbývalo mi nic jiného, než znovu požádat internet o radu. Vyzbrojena magickou zkratkou TSH, vrhla jsem se do hledání.

Co znamená špatná funkce štítné žlázy?

K onemocněním organismu vedou změny v sekreci hormonů štítné žlázy ať ve smyslu nedostatečné či zvýšené sekrece. Snížená tvorba vede k hypotyreóze. Při ní dochází k zpomalování tělesných funkcí, což vede k suché kůži, zácpě, intoleranci zimy, otokům a tím i příbytku na váze, vypadávání vlasů, únavě a menstruačním nepravidelnostem u žen. Déletrvající hypotyreóza vede ke zhoršení srdeční činnosti, dušnosti i rozvoji aterosklerózy. Těžká neléčená hypotyreóza, která se nazývá myxedém, může vést k srdečnímu selhání a k ztrátě vědomí (myxedémové kóma) viz www.laboratornitesty.cz

Docela jsem se vyděsila a blahořečila si, že jsem Tamarku poslala na vyšetření. Bez odběru krve by se na příčinu určitě nepřišlo. Možná by si ještě dlouho stěžovala na únavu, připisovala by ji náročnému pracovnímu tempu a pak…? Ani to nechci domýšlet.

Co se vyšetřuje?

TSH řídí činnost štítné žlázy a udržuje v krvi stabilní množství hormonů štítné žlázy tyroxinu (T4). Hormon štítné žlázy T4 a jeho metabolity pomáhají kontrolovat využívání energetických zdrojů organismem.

Snížené hodnoty TSH – hypertyreóza
Zvýšené hodnoty TSH – hypotyreóza

Ke správné funkci štítné žlázy je nezbytný dostatečný přísun jódu, to je známo už léta. Proto se u nás joduje sůl od 50. let minulého století a také díky tomu jeho nedostatek nebývá příčinou onemocnění štítné žlázy. Nicméně jeho zvýšený přísun je nutný v těhotenství. Dnes je většina onemocnění způsobena autoimunitním zánětem, o jehož přítomnosti může svědčit pozitivita protilátek TPO Ab nebo Tg Ab. Jejich pozitivita může odhalit problém dříve než samotná změna hladiny TSH.

Zdroj: www.laboratornitesty.cz


PUBLIKOVÁNO:

www.czedma.cz
ŽENA-IN.cz

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.