Onkologická onemocnění: Proč nejít na preventivní gynekologickou prohlídku

„Nemám na to čas“
„Je to tak nepříjemné“
„Musím si nejdřív najít nového lékaře“

Víte, na co skutečně nemáte čas? Na operaci a chemoterapii. Víte, co je skutečně nepříjemné? Centrální katétr. Víte, jakého lékaře budete skutečně hledat? Onkologa.

„Byl krásný slunečný jarní den, když mi můj lékař oznámil, že trpím rakovinou děložního čípku,“ vzpomíná Eva. „Byla jsem v šoku. Nechápala jsem, co myslí tím, že tento typ rakoviny způsobuje lidská forma papillomaviru (HPY). Lidský pap… lidský papilloma … co to je, vždyť to nedokážu ani vyslovit. Předtím jsem o HPV nikdy neslyšela a už vůbec jsem neměla povědomí o tom, že infekce tímto virem může vést k rozvoji rakoviny děložního hrdla,“ pokračuje Eva.

Její příběh má na rozdíl od jiných šťastný konec – Eva boj s rakovinou úspěšně vyhrála. „Vím, že jsem měla chodit na testy, ale znáte to, vždy se najde důvod k odkladu,“ dodává.

Jak zjistit nebezpečí?

Pro testování se už od 40. let používá stěr z děložního čípku, pojmenovaný podle svého vynálezce George Nicholase Papanicolaou Pap(ův) stěr. Toto vyšetření je však nepřesné a poměrně chybové, velmi totiž závisí na zkušenosti a odhadu toho, kdo výsledky vyhodnocuje.

Posun ve vývoji přineslo až zkoumání lidského papillomaviru, tedy HPV. Výzkumy ukázaly, že více než 99 % rakoviny děložního hrdla lze přičítat právě HPV infekci, a 70 % cervikálních karcinomů mají na svědomí dva nejrizikovější – HPV 16 a 18. Proto vznikl test DNA HPV, který se přednostně zaměřuje právě na tyto dva a pro dalších 12 rizikových genotypů přináší souhrnný výsledek. Dokáže detekovat riziko onemocnění ještě před tím, než skutečně propukne! To znamená, že tento screeningový test odhalí DNA samotného viru ve vzorku buněk z děložního čípku ještě předtím, než na čípku dojde k nějaké změně. Pap test odhalí přednádorové změny nebo abnormální buňky v okamžiku, když jsou už na čípku přítomny.

Této rakovině se můžete vyhnout!

DNA HPV test je schválen v USA jako test primární volby, první zemí v Evropě, která bude primárně testovat prostřednictvím DNA HPV je Holandsko. U nás je HPV DNA test hrazen ze zdravotního pojištění pouze v případě, že je cytologický nález pozitivní. Pokud se provádí na přání pacientky, pojišťovny ho neproplácejí. Prozatím.

Oněch 400 žen, které u nás ročně na rakovinu děložního čípku umírají, by jistě nelitovalo peněz za test, který by jejich život zachránil. Síla testu DNA HPV je v tom, že řekne ženě o jejím vysokém riziku vzniku rakoviny děložního čípku a nutnosti být pečlivě a často vyšetřována. Poučená žena pak určitě prohlídku u lékaře nevynechá! Je to především otázka našeho rozhodnutí a disciplíny - rakovina děložního čípku představuje (po rakovině prsu) druhý nejčastější ženský nádor. I přes tento závažný fakt chodí na pravidelné preventivní prohlídky na gynekologii jen polovina českých žen ve věku 25–59 let. Tristní statistika, nemyslíte?

Více informací o HPV na www.laboratornitesty.cz.

PUBLIKOVÁNO:
Regiony24.cz

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.