Pohlavní nemoci: Léto ve víru sexu? Těšíte se?

Kapavka, syfilis, AIDS, hepatitida, chlamydie… Jestli si myslíte, že tyto nemoci patří jen prostitutkám a homosexuálům, jste na velkém omylu.

Vedoucí lékař dermatovenerologické ambulance v Praze Přemysl Procházka smutně konstatuje: „Velmi byste se divili, do jakých sociálních vrstev pohlavní choroby zasahují, kolik nešťastných osudů se před námi odehrává. Zrovna nedávno k nám přišla studentka vysoké školy, která se nakazila kapavkou na studijním pobytu v zahraničí. Prý byl ten černovlasý kluk moc hezký, ale kondom neměl.“

Sexuální chování se v posledních letech dost uvolnilo, kondom už není tolik populární. Nicméně čísla hovoří jasně. 1 151 nových případů kapavky (o 442 víc než 2011), 696 syfilis, 226 HIV pozitivity za rok 2012. A čísla narůstají. Např. za první čtyři měsíce roku 2014 se nově nakazilo virem HIV 99 lidí.

Jak poznám nákazu kapavkou?

Jako standardní inkubační dobu v případě kapavky lékaři uvádějí období dvou až čtrnácti dnů. U žen se první příznaky objevují nejčastěji mezi 4.–7. dnem po nakažení, u mužů potom zhruba mezi 2.–5. dnem. Nebezpečné však je, že řada žen nákazu kapavkou velmi často nezpozoruje, protože minimální gynekologický výtok bez přidružených bolestivých symptomů nepovažuje za nic abnormálního, tím spíše, když trpí na tyto výtoky řadu let.

Důležitým příznakem je změna a charakter výtoku, změna zabarvení z fyziologického čirého či bělavého výtoku bez zápachu na zapáchající žlutavý doprovázený někdy nepravidelným krvácením. Chronická neléčená kapavka se může šířit na vnitřní gynekologické orgány, vejcovody či vaječníky, může být i příčinou neplodnosti ženy. Nakažení muži mohou mít obtíže při močení spojené s nepříjemným pálením a řezáním, často doprovázeno hustým hnisavým výtokem z močové trubice. Neléčená kapavka se může rozšířit do oblasti varlat a nadvarlat, což je obvykle doprovázeno svěděním nebo bolestí. Výsledkem může být také neplodnost.

Jak se mohu nakazit?

Důležité je vědět, že se kapavka přenáší nejen vaginálním sexem, ale i orálním nebo análním sexem. Tyto způsoby přenosu jsou stejně rizikové jako klasický vaginální sex. Velkou roli zde hraje nezodpovědnost a neznalost. Pokud se kapavka neléčí, přenáší se na další sexuální partnery, kteří ani netuší, jakou cenu za sex zaplatí.

„Mnohým mladým lidem připadá trapné při sexu řešit kondom a sexuální věrnost je podle nich nudná. Ale tady jde o zdraví a mnohdy i o život. Proto veškeré předsudky stranou! A pokud máte jakékoliv podezření, zajděte si co nejdříve na testy do venerologické ambulance, doporučení obvodního lékaře k tomu nepotřebujete,“ důrazně dodává doktor Procházka.

Podrobné informace o pohlavních chorobách na www.laboratornitesty.cz

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.