Zdravotní gramotnost národa

Rozumět svému lékaři, chápat výsledky testů, jednoduše vyhledávat informace o zdraví, pochopit je a umět je využít ke zlepšení svého zdraví. To je přání snad každého člověka.

Znát, chápat a rozumět dává možnost přijímat správná rozhodnutí. S dostatečným přísunem důvěryhodných informací budou lidé znát význam zdravého životního stylu, nebudou zanedbávat preventivní prohlídky u lékaře a v případě vlastních zdravotních problémů nebudou odkládat vyšetření. Zdravotně gramotný člověk má mnohem větší šanci na šťastný život ve zdraví.

„Zdraví máte ve svých rukou a je jen na vás, jak svou příležitost uchopíte.“

Proto byla v roce 2015 založena nezisková organizace Zdravotní gramotnost národa, z.ú., která si klade za cíl podporovat u veřejnosti schopnosti získávat, interpretovat a rozumět základním zdravotním informacím, službám a dovednosti využít takové informace a služby ke zlepšení zdraví.

Předsedkyně správní rady, Ing. Lenka Nováková uvádí: „Naším hlavním mottem, které provází naše snahy, je zcela jednoduchá myšlenka „Zdraví máte ve svých rukou“. Jednoduché, nicméně málokdo se jím řídí. Proto bychom rádi lidem pomohli orientovat se v otázkách vlastního zdraví a ukázali jim, jak a kde na cestě za lepším zdravím začít.“

Co je v plánu

Prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc., člen správní rady, stručně popisuje hlavní činnost ústavu: „Chceme všemi dostupnými prostředky provádět osvětovou a edukační činnost zaměřenou zejména na zdravotní prevenci. Rádi bychom organizovali semináře, workshopy a různé akce cílené na zvyšování zdravotní gramotnosti obyvatel.“ Je velmi důležité posilovat schopnosti národa rozhodovat o svém zdraví i o životě, zvyšovat jeho sebedůvěru a důstojnost.“

Informační průvodce

„Založili jsme webové stránky, kde si lidé vyhledávají podle vlastních problémů příslušné nemoci, čtou si o nich fundované články a pokračují k velmi podrobným informacím na našem spřáteleném webu. Najdou zde také adresy laboratoří, kde si mohou nechat udělat testy a poznat, jak to s jejich zdravím vypadá. Dozví se o plánovaných akcích našeho ústavu a mnoho dalších věcí,“ dodává MUDr. Racek.


Autor: redakce

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.