Laboratorní vyšetření: Web osvětlí, jak se vyznat ve výsledcích laboratorních vyšetření

Vyznat se ve výsledcích laboratorních vyšetření a porozumět jim pomáhá laické veřejnosti projekt LabTestsOnline. Vznikl v roce 2001 v USA, nyní působí v 17 zemích. Česká verze webu funguje od roku 2008, jejím garantem je přednosta Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky, příští rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima.

Podle evropských statistik jen 20 procent pacientů rozumí v ordinaci tomu, co říká lékař. Většina potřebuje další vysvětlení. Na webovém portálu www.laboratornitesty.cz najdou odpovědi na nejčastěji kladené otázky – proč se nechat vyšetřit, jak se na odběr připravit, co je vyšetřováno a co výsledek znamená, řekla ČTK členka mezinárodní koordinační komise projektu Lenka Nováková s připomínkou, že web nenahrazuje lékaře, může ale na možné zdravotní problémy upozornit. Své místo mají na webu i sekce screening, slovník pojmů a informace o jednotlivých nemocech. Ve slovníku pojmů najdou zájemci vysvětlení slov jako onkogen, narkolepsie nebo kreatin. V sekci screening se dozvědí o testech, které napomáhají odhalit onemocnění v časném a většinou i léčitelném stadiu.

„Pokud pacient dostal od lékaře výsledky testů a varovně na něj bliká například zkratka TSH, může se podívat do sekce Seznam vyšetření, kliknout na TSH a rozbalí se mu velmi podrobné informace o tomto hormonu, jehož testování je nutné pro posouzení činnosti štítné žlázy a příznaků její zvýšené nebo snížené funkce,“ vysvětlila Nováková.

Dodala, že web pomáhá také lékařům v komunikaci s pacientem při vysvětlování, pochopení i lepší motivaci k dodržování léčebného režimu. Poskytne jim informaci také pro správnou přípravu pacienta před odběrem materiálu pro laboratorní vyšetření a poslouží i jako rychlá informace o nových, pro ně zatím neznámých testech.


Autor:
ČTK
Vydáno 18. 1. 2014
Originální zpráva


DÁLE PUBLIKOVÁNO:

Klinika zdraví (29. 4. 2015)
ŽenaIn.cz (30. 4. 2015)
OnaDnes.cz (11. 7. 2014)

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.