Laboratorní vyšetření: Vybíráme z médií...

Teplá moč nebo málo vody. Co všechno ovlivňuje výsledky testů u lékaře

Vyšetření krve a moči je standardním lékařským testem, který může odhalit i závažné choroby. Ale mnozí vlastně ani pořádně nevědí, co všechno může výsledky ovlivnit a jak se na odběr připravit. Například teplo při transportu vzorku moči i krve může zkreslit řadu laboratorních výsledků.

PUBLIKOVÁNO:
ona.idnes.cz

Jak se vyznat ve výsledcích laboratorních vyšetření

Česká verze mezinárodního zdravotnického projektu LabTestOnline (Laboratornitesty.cz) byla veřejnosti představena v roce 2008 při oslavách 50. výročí založení České společnosti klinické biochemie ČLS JEP. Ptáme se členky mezinárodní koordinační komise Ing. Lenky Novákové, co může portál zdravotníkům nabídnout.

PUBLIKOVÁNO:
zdravi.e15.cz
www.czedma.cz
ČTK
Zdraví 03/2014

Chcete rozumět svému lékaři?

Odcházíte od lékaře s výsledky svého vyšetření a připadá vám, že vlastně nevíte, co vám je. Lékař vám vše vysvětlil, v tom lepším případě, ale informací bylo příliš. Zabouchli jste dveře ordinace a polovinu z nich jste zapomněli a tu druhou potřebujete objasnit. Co teď?

PUBLIKOVÁNO:
zena-in.cz
www.playboy.cz
vitalnisenior.cz

Čteme z krve

Poslal vás lékař na rozbor krve a vy si domů nesete výsledky, z kterých nejste ani trochu moudří? Tak se na to podíváme... Jednou za rok bychom měli chodit na odběr krve. Je to proto, aby se náš praktický lékař rychle a pro nás prakticky bezbolestně (malý píchanec po odběrové injekci nepočítáme) orientoval, jak na tom jsme. Výsledky rozboru můžou být hotové za pár hodin, některé i minut, a na ty specifi čtější a náročnější si počkáme několik dní. Víte, co znamenají jednotlivé zkratky na krevním testu?

PUBLIKOVÁNO:
BLESK – Zdraví

Šifrované tajemství zkumavek

Už mnohokrát jste si k lékaři přišli pro výsledky vyšetření, ale laboratorní zkratky a chemické názvy vás
pokaždé matou? Pomoc najdete na internetu. Odebrali vám krev, laboratorní rozbory z ní o vás leccos zjistily, ovšem papírek s výsledky, který držíte v ruce, by klidně mohl být napsaný v čínštině – ničemu z těch záhadných pojmů a zkratek nerozumíte. Pokud pak u některých tajemných hodnot najdete vykřičník, který varuje, že čehosi máte moc, nebo málo, začnete propadat panice.

PUBLIKOVÁNO:
časopis Vlasta

Zajímavé www stránky – laboratorní diagnostika

Laboratorní diagnostika zažívá v posledních letech dynamický rozvoj a někdy je složité se v aktuálním
spektru laboratorních metod orientovat. Navíc se stále větší důraz klade i na kvalitu poskytované laboratorní péče. Následující webové portály nám představí současné trendy v laboratorní medicíně. Lab Tests online CZ – www.laboratornitesty.cz – Tento velmi zdařilý webový projekt je určen především laikům a pacientům,
kterým poskytuje dodatečné informace k výsledkům laboratorních testů.

PUBLIKOVÁNO:
Zdravotnictví a medicína, č. 5/2014

Co prozradí testy

Dá se poznat z vyšetření krve, že se mi blíží menopauza? (Jana O., Praha) Diagnóza menopauzy je opřena o subjektivní potíže ženy, které lze hodnotit podle různých stupnic (Kuppermanův index, Menopause Rating Scale...). V nejasných případech se zjišťuje z krve hladina FSH a estradiolu, případně činnost hormonů štítné žlázy. Folikulostimulační hormon (FSH) ukáže, zda se blíží nebo již probíhá menopauza. Estradiol je hlavní estrogen ve vaječnících. Klimakterium charakterizuje pokles estradiolu a vzestup FSH. Testování funkce štítné žlázy
(volný T4 a TSH) ozřejmí funkci štítné žlázy, která může s věkem klesat. Právě poruchy její funkce mohou napodobovat příznaky menopauzy. Proto je důležité tyto dva problémy oddělit. Více se dozvíte například na informačním portálu www.laboratornitesty.cz.

Odpovídá Prof. Mudr. Jaroslav Racek, DrSc., z Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni

PUBLIKOVÁNO:
časopis Zdraví 05/2015

Genetické testování: Jeho význam roste v prevenci i léčbě onemocnění

Pojem „genetické testování“ má pro nás, laiky, příchuť něčeho neznámého, na druhou stranu velmi
průkazného a nezpochybnitelného. Na otázky týkající se lékařské genetiky, která patří k nejmladším a nejrychleji se rozvíjejícím oborům medicíny, odpovídá MUDr. Ivan Šubrt, Ph.D., přednosta ústavu lékařské genetiky LF UK a FN Plzeň (www.fnplzen.cz).

PUBLIKOVÁNO:
časopis Moje zdraví

Čeká vás vyšetření? Informujte se

Čeká vás vyšetření, jestli netrpíte cukrovkou, kolik máte cholesterolu nebo jestli máte v pořádku krev? Neumíte si představit, co vás čeká? Vyzkoušejte webové stránky, které vám přiblíží jednotlivá laboratorní vyšetření. Stránky labtestonline.cz fungují u nás už více než pět let a pomáhají lidem připravit se na jednotlivá vyšetření. Portál obdržel jako jeden z mála zdravotnických serverů v České republice označení HoCode, což je prestižní švýcarský certifikát. Ten potvrzuje, že správnost informací je tu odborně garantována.

PUBLIKOVÁNO:
Časopis Blesk, rubrika Zdraví

 

Reklamní agentura Contimex

Charakteristika časopisu

Občasník CZEDMA je magazínem České asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Cílem magazínu je přinést souhrn zajímavých populárně naučných článků, které byly publikované v tištěných a elektronických médiích, a zajistit jejich distribuci k co největšímu okruhu čtenářů, kteří si je budou moct prohlédnout kdykoli nejen v tištěné formě, ale i ve svých počítačích a dalších mobilních zařízeních. Magazín CZEDMA chce svojí trochou přispět k popularizaci a propagaci Laboratorní diagnostiky a ke zvýšení informovanosti široké veřejnosti.

Chcete odebírat novinky?

Zanechte nám svůj email a nic vám neunikne!


Chcete inzerovat?

Podívejte se na mediakit a napište nám!

napsat vzkaz

Oficiální magazín CZEDMA.